085 0030140 info@mffa.nl

Piloten & zeevarenden – tax planning

Wilt u meer weten over tax planning voor piloten en zeevarenden?

MFFA Belastingadvies | Tax Advice

Piloten & zeevarenden – tax planning

Piloten en zeevarenden met een werkgever in Nederland of het buitenland worden in het internationale verkeer anders belast dan “normale” werknemers. Dit anders belasten kan resulteren in een fiscaal voordeel voor luchtvaartpersoneel en personeel dat werkt aan boord van een schip. Op grond van het OESO-modelverdrag is de hoofdregel voor personeel aan boord van een luchtvaartuig of schip (cabine personeel), dat de werknemer belast wordt in de staat waar de onderneming waar hij voor werkt, de feitelijke leiding heeft gevestigd dan wel waar de piloten en zeevarenden zijn duurzame thuis heeft (met andere woorden waar hij woont). Indien er gewerkt wordt met behulp van een tussenpersoon zal er vaak een contract opgesteld worden. Ook deze constructie kan mogelijk fiscaal gunstig uitpakken indien er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt.

$

Woonplaats voor piloten en zeevarenden

Op grond van artikel 4 AWR hanteert Nederland dat piloten en zeevarenden belast worden waar men woont, een belangrijke vraag die gesteld wordt is waar het middelpunt van je levensbelangen ligt. Afhankelijk wat er in de belastingverdragen is opgenomen tussen Nederland en verschillende landen kan dit mogelijk fiscaal gunstig uitwerken. In het verdrag met Spanje staat bijvoorbeeld dat Spanje mag heffen indien personeel aan boord van een schip of luchtvaartuig (cabine personeel) in Spanje woont (de zogenaamde pilotenregeling). Dit betekent dat indien de werkgever de feitelijke leiding in Nederland heeft (zoals bijvoorbeeld de KLM) en werknemers van hen in Spanje wonen, Spanje mag heffen over hun inkomsten. Uiteraard is het van belang om te kijken wat voor belastingheffing er in het buitenland is. Spanje kent onder andere een belastingvrijstelling voor een bepaald inkomen als je piloot bent.
$

Sociale zekerheid voor luchtvaart- en zeevarend personeel

Hoofdregel is dat men sociaal verzekerd is het land waar men werkt. Dit betekent voor een piloot of zeevarende die woont in het buitenland terwijl de werkgever in Nederland zit, zich daar moet verzekeren waar de werkgever is gevestigd. Andersom kan ook, dan woont de piloot bijvoorbeeld in Nederland terwijl de werkgever in het buitenland gevestigd is. In zulke situaties dient men premies te betalen in het land waar de werkgever zich gevestigd heeft.

Een piloot die in Nederland woont, maar fysiek in het buitenland werkt bij een buitenlandse maatschappij, is niet in Nederland verzekerd voor de sociale verzekeringen, maar moet hier wel belasting betalen. Alleen wanneer hij / zij voor 25% of meer in Nederland werkt, is hij / zij ook in Nederland verzekerd. In andere gevallen moet hij / zij zich verzekeren en premies betalen in het land waar zijn / haar werkgever gevestigd is. – See more at: http://www.belastingtips.nl/fiscaaladvies_dossier/beroep_en_belastingen/piloot_en_belastingen/#sthash.al8Ed6ZJ.dpuf

Piloten en zeevarenden – contractbasis – driehoeksituaties

Wij komen veel piloten en zeevarenden tegen die geen werkgever hebben en op contractbasis werken. Deze groep werkt met tussenpersonen / agenten die gevestigd zijn in Ierland, Nieuw Zeeland, Singapore, UK etc. Vaak krijgt men de mogelijkheid te kiezen waar men het geld naar toe overgemaakt wil hebben. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden die uiteraard uitgezocht moeten worden op gebied van sociale zekerheid en belastingen. Indien u in dezelfde situatie verkeerd neem dan gerust contact met ons op om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Wat kunnen wij voor piloten en zeevarenden betekenen?

Wij hebben ervaring in de begeleiding van piloten en zeevarenden naar het buitenland. Wij verzorgen:

  • Tax planning en uitzoeken welke landen gunstig zijn
  • Begeleiding van de gehele emigratie
  • Belastingadvies wat te doen met de eigen woning?
  • Begeleiding en zoeken buitenlandse belastingadviseur / accountant
  • Verzorgen aangifte inkomstenbelasting, migratie aangifte (m-biljet)
  • Verzorgen correspondentieadres met Belastingdienst
  • Invullen en indienen Lbb 20 verklaring (cash flow voordeel)

Wilt u meer weten over tax planning voor piloten en zeevarenden?

U kunt contact opnemen met ons via ons contactformulier. Bellen kan ook binnen Nederland op  (0)85 0030140 of vanuit het buitenland op  +31 (0)20 2615615.

Zie ook emigratie fiscale advies met welke landen wij ervaring hebben.

Voor meer info, zie ook de website van de Belastingdienst.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze prijzen?

  Email: info@mffa.nl

  Telefoon:
In Nederland: 085 0030140
Vanuit het buitenland: +31 20 2615615

  Kantoren:
Amsterdam: Keizersgracht 62, 1015 CS
Amstelveen: Laan van Kronenburg 14, 1183 AS
Bovensmilde (Assen): Witterweg 2, 9421 PG
Den Haag: Schenkkade 50, 2595 AR
Eindhoven: Hurksestraat 64, 5652 AL

14 + 6 =

Specialist in: Expats | International Companies , MFFA Belastingadvies | Tax Advice
Jeroen Mijlof graduated in economics and tax law at the University of Groningen. He has + 15 years’ experience in National and International Tax Law for both individuals and companies. Before MFFA he worked at the Dutch tax authorities, KPMG Meijburg and RSM International Tax Services .