085 0030140 info@mffa.nl
Op grond van een uitspraak van de rechtbank Noord Holland is het loon van een piloot gestationeerd in Frankrijk belast in Nederland (land waar werkelijke leiding van de luchtvaartmaatschappij is gevestigd).

Geschil

Belanghebbende is piloot die woont in Nederland en werkt voor een Britse luchtvaartmaatschappij. Tot februari 2009 is de piloot gestationeerd in Londen en daarna in Frankrijk. Met de belastinginspecteur ontstaat een geschil aan welk land de heffing over het arbeidsinkomen moet worden toegewezen, in dit geval Frankrijk of toch Nederland.

Standpunt piloot

De piloot stelt dat artikel 15 lid 3 van het Belastingverdrag Nederland-Frankrijk (NL-FR) niet van toepassing is, waardoor terug dient te worden gevallen op artikel 15 lid 1 en 2 van dit verdrag, waardoor de heffing aan Frankrijk zou toekomen. Lid 3 is volgens hem niet van toepassing doordat de term ‘internationaal verkeer’ in dat lid ziet op een vliegmaatschappij die in Nederland of Frankrijk is gevestigd. In casu is de luchtvaartmaatschappij echter gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Rechtbank Noord Holland is het niet eens met de piloot. De plaats van feitelijke leiding van de luchtvaartmaatschappij is op grond van artikel 15 lid 3 (verdrag Nederland – Frankrijk) niet van belang, doordat lid 3 het heffingsrecht toewijst aan het woonland en niet, zoals in het OESO Modelverdrag, aan het land waar de werkelijke leiding van de onderneming is gevestigd.

Conclusie:

Een beroep op het OESO modelverdrag is niet mogelijk omdat dit verdrag een modelverdrag is. Van toepassing kan alleen zijn het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk. De heffing komt toe aan Nederland

Wilt u meer info over piloten fiscaal advies? Neem dan contact opnemen met ons via ons contactformulier of bel +31 (0)85 00 30140.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze prijzen?

  Email: info@mffa.nl

  Telefoon:
In Nederland: 085 0030140
Vanuit het buitenland: +31 20 2615615

  Kantoren:
Amsterdam: Keizersgracht 62, 1015 CS
Amstelveen: Laan van Kronenburg 14, 1183 AS
Bovensmilde (Assen): Witterweg 2, 9421 PG
Den Haag: Schenkkade 50, 2595 AR
Eindhoven: Hurksestraat 64, 5652 AL

12 + 13 =

Specialist in: Expats | International Companies , MFFA Belastingadvies | Tax Advice
Jeroen Mijlof graduated in economics and tax law at the University of Groningen. He has + 15 years’ experience in National and International Tax Law for both individuals and companies. Before MFFA he worked at the Dutch tax authorities, KPMG Meijburg and RSM International Tax Services .