085 0030140 info@mffa.nl
De fiscale voordelen bij een elektrische auto, zoals geen bijtelling en BPM bij aankoop, zijn voor veel mensen reden om een elektrische auto aan te schaffen. Voor bedrijven geldt zelfs nog meer fiscaal voordeel/ belasting besparing, zoals:

  • kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
  • milieu-investeringsaftrek (MIA);
  • willekeurige afschrijving (VAMIL);
  • 5 jaar 0% bijtelling.

Agentschap NL verzorgt de aanvraag van bovengenoemde investeringsaftrekken ( KIA, MIA en VAMIL). Hiervoor dient wel binnen 3 maanden contact opgenomen te worden bij Agentschap NL.

Kilometeradministratie

Een ander praktisch voordeel is dat er geen kilometeradministratie bijgehouden hoeft te worden bij een elektrische auto vanwege de 0% bijtelling. Dit kan alleen al een reden zijn om een elektrische auto te kopen.

Elektrische auto – nadelen

Als eerste de relatief hoge aanschafprijs voor een elektrische auto.  Waar een elektrische auto inclusief BTW, ongeveer, € 55.000 kost, kost een vergelijkbare gewone auto € 40.000. Daarnaast bestaat er onzekerheid omtrent de restwaarde. Hiermee kan rekening worden gehouden door een deel van de fiscale voordelen ertegen weg te strepen.

De investering in een elektrische auto levert al gauw een aftrekpost op van € 60.000 Ervan uitgaande dat er gebruik wordt gemaakt van de KIA of 35% MIA of 75% VAMIL) Om een extra aftrekpost van € 60.000 tegen het IB-tarief van 52% en 42% kwijt te kunnen, is een winst nodig van toch wel € 100.000. Besef dat u waarschijnlijk al zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, OR-dotatie en hypotheekrenteaftrek heeft. Is de winst lager dan heeft men niet het maximale profijt, omdat de aftrek dan tegen een belastingtarief wordt verrekend of via verliescompensatie te gelde moet worden gemaakt.

De elektrische rijder kan desgewenst volledig of nagenoeg volledig op benzine of diesel rijden. Als hij besluit de accu’s nooit op te laden, geniet hij toch de fiscale voordelen. Het ruimteverlies en het extra gewicht vanwege accu’s en elektromotor moet hij op de koop toe nemen.

Uiteraard is het niet de bedoeling de voordelen van de elektrische auto te ontzenuwen. Er bestaan wel degelijk belasting besparings mogelijkheden en dit verdiend een serieuze overweging. Als het past in het fiscale en financiële plaatje, kan het een prima oplossing zijn. Echter, bij rationele en emotionele keuzes horen ook de minpunten te worden meegenomen.

Er bestaat voor de bepaling of een elektrische auto of gewone auto aangeschaft moet worden een rekenmodel. Dit rekenmodel berekent alle kosten en fiscale voordelen gedurende de totale gebruikersduur van een elektrische en gewone auto.

Voor meer info zie de website van AgentschapNL

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze prijzen?

  Email: info@mffa.nl

  Telefoon:
In Nederland: 085 0030140
Vanuit het buitenland: +31 20 2615615

  Kantoren:
Amsterdam: Keizersgracht 62, 1015 CS
Amstelveen: Laan van Kronenburg 14, 1183 AS
Bovensmilde (Assen): Witterweg 2, 9421 PG
Den Haag: Schenkkade 50, 2595 AR
Eindhoven: Hurksestraat 64, 5652 AL

2 + 1 =

Folkert Mijlof is de oprichter van MFFA Belastingadvies en heeft als fiscaal adviseur meer dan 30 jaar ervaring met particulieren en bedrijven (nationaal en internationaal).