085 0030140 info@mffa.nl
Geplaatst op 25-06-2013 

Particulieren kunnen in de toekomst door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie zich mogelijk aanmelden als BTW-ondernemer, om zo de BTW op aanschafkosten en onderhoudskosten van hun zonnepanelen terug te krijgen. Dit brengt uiteraard wel de nodige administratieve verplchtingen als BTW ondernemer met zich mee, zoals het uitreiken van facturen en het indienen van BTW-aangiften.

Nieuws:

Mogelijk heeft het Europese hof van Justitie gezorgd voor een stimulans in de aanschaf van zonnepanelen. Het hof verklaarde op 20 juni namelijk dat een Oostenrijkse particulier die zonnepanelen op zijn dak heeft geinstaleerd en de opgewekte elektriciteit volledig levert aan een elektriciteitsnetwerk, als BTW-ondernemer aangemerkt kan worden. Zodoende kan hij de BTW op de aanschaf (en onderhoudskosten) van zonnepanelen in aftrek brengen. Volgens het hof is het niet relevant dat hij meer stroom afneemt van het elektriciteitsnetwerk dan dat hij zelf heeft opgewekt.

Aangezien arresten van de EU rechtstreeks werken op ons fiscale rechtstelsel, kan deze uitspraak positieve consequenties hebben voor particulieren met zonnepanelen. Grote vraag is of Nederlanders volledig aftrekrecht krijgen. Als een consument namelijk het eerst gebruikt voor consumptie en het niet eerst het netwerk inbrengt dan zou de fiscus kunnen stellen dat de zonnepanelen zowel zakelijk als prive gebruiken. Dan is slecht en deel aftrekbaar

Mogelijkheden:

Indien u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid raden wij aan een goede meter in huis te nemen. Deze meter zal namelijk het privegebruik en dus de mate van BTW aftrek kunnen vaststellen. Neem voor meer informatie contact met ons op +31 6 4375 7868.

Bron: Europees hof van Justitie 20 juni

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze prijzen?

  Email: info@mffa.nl

  Telefoon:
In Nederland: 085 0030140
Vanuit het buitenland: +31 20 2615615

  Kantoren:
Amsterdam: Keizersgracht 62, 1015 CS
Amstelveen: Laan van Kronenburg 14, 1183 AS
Bovensmilde (Assen): Witterweg 2, 9421 PG
Den Haag: Schenkkade 50, 2595 AR
Eindhoven: Hurksestraat 64, 5652 AL

8 + 10 =

Folkert Mijlof is de oprichter van MFFA Belastingadvies en heeft als fiscaal adviseur meer dan 30 jaar ervaring met particulieren en bedrijven (nationaal en internationaal).