085 0030140 info@mffa.nl

Zonnepanelen fraude – subsidies – AgentschapNL

Het is kinderlijk eenvoudig om misbruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen aan te vragen via AgentschapNL, die ook alle fiscale aanvragen verzorgt voor de Innovatiebox en investerings aftrekken zoals EIA, MIA/VIA  Wie gebruik wil maken van zo’n subsidie, hoeft alleen maar een offerte op te sturen en het ministerie maakt de subsidie over.

Of de zonnepanelen vervolgens ook daadwerkelijk zijn aanschaft, wordt niet gecontroleerd. Gemiddeld gaat het om zo’n 560 euro per geval.

“Dat is wel erg gemakkelijk”,  zegt Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit van de Vrije Universiteit. “De subsidie is laagdrempelig, maar de fraude ook.”

Bulgaarse belastingfraude
Volgens Van den Heuvel gaat het weliswaar om relatief lage bedragen, maar is het vergelijkbaar met de zorgfraude door Bulgaren, die onlangs aan het licht kwam. “Dit ligt in dezelfde lijn. De overheid maakt het mensen wel erg gemakkelijk om misbruik te maken van allerlei voorzieningen. En daar komen we nu pas achter”

Volgens AgentschapNL, dat de subisidieregeling uitvoert, is het aanvragen van de subsidie juist expres zo laagdrempelig gemaakt ‘zodat de regeling tot zo min mogelijk uitvoeringslasten voor aanvragers en installateurs leidt. AgentschapNL voert bij 3 procent van de aanvragen steekproeven uit en tot nu toe zouden er ‘nul fraudegevallen’ zijn geconstateerd.

Gelegenheid
Van den Heuvel vindt dat erg ongeloofwaardig. “Je hoeft geen onderzoek te houden. Je kunt er van uitgaan dat er misbruik van gemaakt wordt. Als de gelegenheid zich voordoet dan zullen mensen daar misbruik van maken. Dat is nou eenmaal de realiteit.”

Ook D66-kamerlid Kees Verhoeven vindt de subsidieregeling zo lek als een mandje. Hij gaat minister Kamp om opheldering vragen.

In de subsidiepot zat aanvankelijk 51 miljoen euro. Inmiddels maakten 83.000 Nederlanders gebruik van de subsidie, waardoor er nu nog 6 miljoen over is

(Bron: RTL Nieuws)

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze prijzen?

  Email: info@mffa.nl

  Telefoon:
In Nederland: 085 0030140
Vanuit het buitenland: +31 20 2615615

  Kantoren:
Amsterdam: Keizersgracht 62, 1015 CS
Amstelveen: Laan van Kronenburg 14, 1183 AS
Bovensmilde (Assen): Witterweg 2, 9421 PG
Den Haag: Schenkkade 50, 2595 AR
Eindhoven: Hurksestraat 64, 5652 AL

11 + 13 =

Folkert Mijlof is de oprichter van MFFA Belastingadvies en heeft als fiscaal adviseur meer dan 30 jaar ervaring met particulieren en bedrijven (nationaal en internationaal).