085 0030140 info@mffa.nl
Nu is het zo dat als mensen met een aanmerkelijk belang emigreren, er een conserverende aanslag wordt opgelegd door de belastingdienst over de waardegroei van hun bezit in de periode dat zij in Nederland woonden. Indien vervolgens de persoon met het AB belang emigreert dient deze aanslag te worden voldaan als meer dan 90% van alle winstreserves in de vennootschap wordt uitgekeerd of bij verkoop van de aandelen. Zolang dit niet gebeurt, hoeft de aanslag niet te worden betaald. Zodoende was het mogelijk om steeds een deel van de winstreserves uit te keren maar niet meer dan 90%. Vervolgens wordt de conserverende aanslag kwijtgescholden na 10 jaar verblijf in het buitenland.

In het belastingplan 2016 zal het kabinet maatregelen nemen tegen dit emigratielek voor mensen met een aanmerkelijk belang bij emigratie. Er is sprake van een aanmerkelijk belang indien men meer dan 5% van de aandelen heeft in een vennootschap.

Aanmerkelijk belang emigratie – onbepaalde tijd conserverende aanslag

Indien een aanmerkelijk belang houder emigreert zal de conserverende aanslag voortaan voor onbepaalde tijd openstaan. Dit betekent dat de 10 jaars termijn zal verdwijnen voor AB houders. Tevens verdwijnt de bepaling dat emigrerende AB houders de conserverende aanslag slechts hoeven te voldoen bij een winstuitkering van 90% of meer. Voortaan moet bij iedere winstuitkering naar rato belasting worden betaald. Dit voorkomt dat mensen met een aanmerkelijk belang na emigratie een aanzienlijk deel van de winst incasseren zonder dat de Nederlandse fiscus dit (volledig) in de heffing kan betrekken.

Aanmerkelijk belang emigratie – Terugwerkende kracht

De wetgeving heeft terugwerkende kracht tot 15 september 2015, 15.15 uur. Aanmerkelijkbelanghouders die al in het buitenland wonen, kunnen aanspraak blijven maken op de oude regeling. De regeling geldt ook voor conserverende aanslagen die zijn opgelegd ter zake van een schenking of vererving van een aanmerkelijkbelangpakket aan een natuurlijk persoon die niet in Nederland woont.

Meer weten over emigratie en Aanmerkelijk belang?

Wilt u meer weten over onze diensten op het gebied van emigratie en aanmerkelijk belang? Wilt u advies waarbij de fiscale risico’s zoals naheffingen en boetes worden uitgesloten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door middel van ons contactformulier. Wij zullen dan de fiscale kansen en mogelijkheden met u doornemen. U kunt ons ook bellen op 085 00 30140

Voor de volledigheid kunt u ook de website van de Belastingdienst bekijken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze prijzen?

  Email: info@mffa.nl

  Telefoon:
In Nederland: 085 0030140
Vanuit het buitenland: +31 20 2615615

  Kantoren:
Amsterdam: Keizersgracht 62, 1015 CS
Amstelveen: Laan van Kronenburg 14, 1183 AS
Bovensmilde (Assen): Witterweg 2, 9421 PG
Den Haag: Schenkkade 50, 2595 AR
Eindhoven: Hurksestraat 64, 5652 AL

2 + 7 =

Folkert Mijlof is de oprichter van MFFA Belastingadvies en heeft als fiscaal adviseur meer dan 30 jaar ervaring met particulieren en bedrijven (nationaal en internationaal).